15
januari
2020

De zwakste schakel

artikel teambuidling2Een joods gezegde luidt: “Ik wens je veel personeel!” Dat zou je dan iemand toewensen die je niet mag, omdat veel personeel blijkbaar synoniem is aan veel zorgen. Maar zo is het natuurlijk niet in uw bedrijf. Uw team versterkt uw onderneming en brengt de bedrijfsgroei tot grote hoogten. Uw team werkt optimaal samen en waardeert elkaar. Uw team staat als één man achter de bedrijfsstrategie, buigt moeiteloos mee met veranderingen en knokt ervoor om zwakten in het bedrijf om te zetten in sterkten. Of niet…? 
 
Wat kunt u als DGA doen om met uw team een krachtig bedrijfsinstrument in handen te hebben? Hoe kunt u personeel behouden? Hoe kunt u in uw personeel investeren en hoe kunt u iedereen in zijn kracht zetten en waarderen om zijn of haar talenten?
 

Punten op de horizon
Het werken in teams gaat niet altijd vanzelf. Teamleden kunnen op eigen eilandjes werken, niet goed met elkaar communiceren of zelfs helemaal niet meer met elkaar communiceren en afspraken worden niet nagekomen. Teamcoaching kan helpen om teamleden weer met elkaar in gesprek te brengen en knelpunten inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Als het team weer soepel loopt, draagt dit bij aan maximale effectiviteit van je bedrijfsvoering. Het helpt om die punten op de horizon te bereiken waar je als bedrijf naar toe wilt. Ook als er geen conflicten zijn, maar je wilt een stap verder zetten met je team, is teamcoaching zinvol. Onder begeleiding van onze adviseurs of specialisten bouwen aan vertrouwen, communicatie en het lerend vermogen van teamleden, helpt de organisatie weer verder. In aanvulling op teamcoaching kan de inzet van persoonlijke coaching of assessments medewerkers helpen het beste uit zichzelf te halen.
Welke instrumenten kunnen er ingezet worden? We lichten een drietal instrumenten toe opdat u hier meer gevoel en inzicht bij krijgt. 
 
De samenwerking tussen teamleden loopt stroef
De samenwerking in uw team loopt niet lekker. Er is geen afstemming binnen het team en bepaalde medewerkers houden de boel op door in de details te blijven hangen. Of juist anderen staan alleen in de stand vooruit. Lukt het u maar niet om de samenwerking tussen uw medewerkers te verbeteren? De inzet van de DISC methode kan u helpen. Het model geeft inzicht in hoe wij van nature handelen, reageren en communiceren. Het geeft inzicht in wat ons energie geeft en kost. Iedereen heeft een bepaalde voorkeursstijl. Het is geen kwestie van goed of fout. Wanneer je inzicht hebt in je eigen gedrag, kan je je sterke kanten uitbouwen en aandachtspunten verbeteren. Doordat je inzicht krijgt in de ander, krijg je begrip voor hoe de ander in elkaar steekt wat de samenwerking en onderlinge communicatie bevordert. Juist de diversiteit in je team maakt dat een team sterk is, maar wees je ervan bewust dat een ander anders in elkaar steekt dan jezelf en respecteer dit.
 
Er worden geen beslissingen genomen
Een ander voorbeeld: In uw team bruist het van de ideeën maar er komt maar niets terecht van de uitvoering. Of andersom: er is gebrek aan innovatie in een team, het suddert maar een beetje. Hoe komt dat nu? Ieder teamlid heeft een pakket van eigenschappen en vaardigheden. Het kan zijn uw team veel uit het zelfde type medewerkers bestaat. Zijn er veel creatieve medewerkers, maar geen beslissers dan blijven de ideeën stromen, maar zullen er geen concrete acties plaatsvinden. Door de inzet van Belbin teamrollen krijgt u inzicht in de aanwezige teamrollen binnen uw team. Hierdoor wordt inzichtelijk waarom er geen beslissingen genomen worden of waarom er niemand de puntjes op de i zet. Weet je eenmaal hoe je team in elkaar steekt, dan kun je de werkzaamheden zo verdelen dat een ieder doet waar hij goed in is en kun je samen de rollen opvangen die je mist in het team of bij het aannemen van nieuwe medewerkers hier rekening mee houden.
 
Golflengte en samenwerking
Heeft u wel eens het gevoel dat uw medewerkers niet op dezelfde golflengte zitten en dat u vaak moet bemiddelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen cognitieve, actiegerichte of relationele voorkeuren hanteren in hun communicatie (op basis hiervan bestaan er 7 verschillende talen: denk-talen, doe-talen en emotie-talen). Bij 7LifeLanguages gaat het om communicatie, maar ook om motivatie en leerstijl. De uitkomst van de in te vullen vragenlijst levert een communicatieprofiel op en laat zien wat de voorkeursstijlen van elke persoon in communicatie zijn. Inzicht in deze communicatiestijlen bevordert de persoonlijke effectiviteit en versoepelt de onderlinge communicatie in een team. Er kan begrip komen voor de manier waarop de ander de dingen brengt, omdat het samenhangt met zijn communicatiestijl. En iemand kan zijn boodschap anders brengen, wetende dat die bij de ander op een andere manier beter aan komt.
 
Blik op vooruit
Het inzichtelijk maken van gedrag, rollen en communicatiestijlen zorgt ervoor dat uw team groeit. Teamleden krijgen meer inzicht in hun eigen persoonlijkheid en kunnen zo meer bijdragen op basis van hun deskundigheid op een bepaald vakgebied, hun positie en verantwoordelijkheden en hun persoonlijkheid. Daarnaast komt er tegelijk meer inzicht in gedrag, rollen en communicatie van de ander. Elk team heeft behoefte aan evenwicht. Een goede taakverdeling, waarbij de taken en verantwoordelijkheden van de teamleden zo veel mogelijk overeenstemmen met hun gedrag, natuurlijke rollen of communicatiestijl, is daarbij van belang. Naast teamontwikkeling heeft het ook toegevoegde waarde voor de medewerker persoonlijk. Als iemand zich van zijn persoonlijkheid, teamrol(len) en communicatiestijlen bewust is, kan hij zich verder ontwikkelen en productiever zijn in de samenwerking met anderen. En uiteindelijk werkt dat door in het bedrijf.
 
Op de agenda
Staan strategie, doelstelling en koers bij u op de bedrijfsagenda? Denkt u dat er meer uit te team te halen is? Dan hoort teamontwikkeling daar zeker bij. De bedrijfsadviseurs en specialisten van ProMissie denken graag met u mee. Elk instrument is door onszelf getest en toegepast binnen ons eigen team. De effectiviteit ervan is door ons beproefd. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Patricia Hofman, Jolanda Oosterom of Rob Zoutewelle
 

Rob

Direct contact?
Rob Zoutewelle:
06-54277435
Stuur Rob een e-mail

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website