Samenwerken, toe- en uittreden aandeelhouders

Samenwerken als aandeelhouder in een B.V. doet u op basis van afspraken en vertrouwen met de andere aandeelhouders. In de praktijk zien wij regelmatig dat in de loop van de tijd spanningen ontstaan rond de gemeenschappelijke motivatie. Er ontstaan haarscheurtjes over inzet en betrokkenheid, inclusief discussies over de verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Met onenigheid en slepende rechtszaken als gevolg. Met het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst worden dergelijke risico’s voor een familiebedrijf of samenwerkende ondernemers fors ingedamd.

Tijdig en volledig geregeld
Een aandeelhoudersovereenkomst gaat over veel meer dan de verdeling en waardering van aandelen. Het grootste nut van een aandeelhoudersovereenkomst is het bewustwordingsproces: aandeelhouders gaan zien welke onderwerpen kunnen gaan spelen. Daardoor wordt op termijn veel schade voorkomen. Ons advies is om zo’n overeenkomst tijdig op te stellen. Het gaat niet over of je elkaar wel vertrouwt, het gaat vooral over het formuleren van gemeenschappelijke verwachtingen en intenties in moeilijke situaties.

Afhankelijk van de aard van de samenwerking maken de volgende onderwerpen deel uit van de aandeelhoudersovereenkomst:

 • Stemrecht
 • Dividendbeleid
 • Concurrentie (bedingen)
 • Bestuur
 • Aanbiedingsplicht/verkoop aandelen
 • Waardering aandelen
 • Omgaan met conflicten/bemiddeling
 • Echtscheiding/arbeidsongeschiktheid/overlijden

Het juiste moment om een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen is wanneer de onderlinge verhoudingen goed zijn. Vooral wanneer de medeaandeelhouders vrienden of familie zijn.

Aandeelhoudersovereenkomst aanvulling op statuten
Binnen een B.V. gelden spelregels, ook voor de aandeelhouders. Die spelregels volgen uit de wet en worden voor een belangrijk deel vastgelegd in de statuten. Een aandeelhoudersovereenkomst kunt u het beste zien als een aanvulling op de statuten. Enkele kenmerken van deze overeenkomst:

 • Deze geldt in principe slechts voor degenen die hem hebben gesloten
 • Kan daardoor ook sneller en eenvoudiger worden aangepast
 • Bevat onderwerpen die zich niet in statuten laten passen, bijvoorbeeld stemgedrag en financiering
 • De aandeelhouders zijn vrij om de afspraken te maken die ze willen. Uiteraard mogen deze afspraken niet in strijd zijn met de wet of de statuten.

ProMissie zorgt voor up-to-date aandeelhoudersovereenkomst
ProMissie helpt aandeelhouders bij het opstellen, aanpassen en periodiek onderhouden van de aandeelhoudersovereenkomst. Daarnaast verzorgen wij de periodieke waardering van de aandelen. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het eerder genoemde bewustwordingsproces. De waardering van aandelen helpt aandeelhouders om te sturen op waarde. Het voorkomt ook dat aandeelhouders financieel buiten spel worden gezet bij een eventuele beëindiging van de samenwerking.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tamme.lr - website

Direct contact?
Tamme de Vries:
06-53941889
Stuur Tamme een e-mail

Praktijkcase

Bert, mede-eigenaar: "Het waren zeer leerzame bijeenkomsten, waaruit een mooie formule is ontstaan. Adriaan ging nergens aan voorbij."
Wanneer je als vrienden besluit samen te gaan werken, is het van belang juiste afspraken te maken. Daarom besloten Bert Verheij en Henri Kwant om Adriaan Westerveld van Promissie Eemland in te schakelen om de samenwerking  en het plan goed in kaart te brengen.
Lees meer...

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website