06
september
2022

Er bestaat geen formule voor de overname van een bedrijf

pexels photo 2886937Elk bedrijf is uniek en dus is ook elke bedrijfsopvolging uniek. Slechts 30% van de familiebedrijven overleeft de eerste generatie. En na de 3de generatie bestaat nog maar 3% van de familiebedrijven. Dat heeft veel te maken met de onzekere en onduidelijke situatie rondom opvolging en met een onvoldoende voorbereide opvolging.

 

Niet vanzelfsprekend
Dat bedrijfsovername van het familiebedrijf niet vanzelfsprekend is, wordt ook in glastuinbouw gevoeld. De glastuinbouw kent veel bedrijven met een bv-structuur en een meerhoofdige directie. Toch is nog steeds ongeveer de heft van de bedrijven in snijbloemen een familiebedrijf. In de pot- en perkplantensector ligt dit nog iets hoger. Daar is rond de zestig procent familiebedrijf. De meeste van deze familiebedrijven hebben geen opvolger. Het percentage van de bedrijven waar door familie wordt opgevolgd ligt rond de 22%.

Struikelblok: emotionele gevoeligheden
‘’Voor een succesvolle bedrijfsovername is balans tussen familie, bedrijf en eigendom essentieel. Iedereen moet zich gezien voelen, elk onderdeel moet in evenwicht zijn," stelt Jolanda Oosterom, adviseur familiebedrijven bij ProMissie. Het struikelblok van een bedrijfsovername is niet het financiële aspect, zoals vaak gedacht wordt. Daar is namelijk bijna altijd een mouw aan te passen. Emotionele gevoeligheden die met een bedrijfsovername gepaard gaan; vaak uit (een ver) verleden, zijn dat wel.

Niet stilzwijgend
Het is onder andere daarom te prijzen als kinderen door hun ouders in alle vrijheid de keuze mogen en kunnen maken. Ook al zeggen ouders dat ze hun kinderen nergens toe dwingen dan nog kunnen kinderen zich uit loyaliteit verplicht voelen hun ouders te behagen. Daarom is een bedrijfsovername een uitgesproken gelegenheid om de visie en strategie van het bedrijf over een jaar of vijf tegen het licht te houden. Want: eerst de visie/strategie helder krijgen, dan pas kijken of de overname haalbaar is. Het is namelijk van belang dat de nieuwe generatie bij zichzelf nagaat of hij/zij zich hierin kan vinden. Voorkomen moet worden dat de opvolger stilzwijgend de plaats van de vorige eigenaar in neemt.

Belangrijke vragen om antwoord op te krijgen
Voor potentiële opvolger zijn een aantal vragen van belang. Wil ik het familiebedrijf voorzetten? Wat helpt bij het vinden van antwoorden op deze vraag is sparren met gelijkgestemden, het volgen van de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf en doen bedrijfsbezoeken bij andere familiebedrijven. En door het scherp stellen van de visie en strategie van het familiebedrijf ontdek je of het familiebedrijf bij je past. Ook de vraag: Ben ik geschikt, is belangrijk. Je capaciteiten kunnen in kaart gebracht worden door een assessment. Hierdoor weet je wat je in huis hebt en op welke gebieden je extern aanvulling nodig hebt. En dan: Ben ik beschikbaar? Belangrijk om ook over deze laatste vraag goed na te denken. Heb je de tijd en ruimte in je leven om het familiebedrijf voort te zetten? Wil je het écht? 

Tenslotte is door de in omvang groeiende bedrijven, het van belang dat er voldoende management in een bedrijf aanwezig is. Vandaar dat steeds meer bedrijfsopvolgers kiezen om samen met anderen te ondernemen. (Gedeeltelijk) extern management in huis halen, is makkelijker gezegd dan gedaan. "Extern management moet wel bij de familie- en bedrijfscultuur passen. Als die klik er niet is, is de samenwerking op termijn gedoemd te mislukken," is de ervaring van Jolanda Oosterom. 

Eens kennismaken met Jolanda Oosterom of één van onze andere adviseurs? Neem contact met ons op. 


Bron: Geen formule voor overname van een bedrijf - PlatformBloem (platform-bloem.nl)

jolanda.lr

Direct contact?
Jolanda Oosterom:
06-22912570
Stuur Jolanda een e-mail

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website