09
juni
2020

Hoe beweegt jouw onderneming mee in deze veranderende wereld?

20200525 adviseur in actie scenario planningIn een constant veranderende economie is de markt voor jouw bedrijf niet altijd voorspelbaar en kunnen er soms drastische wendingen in de bedrijfsvoering plaatsvinden, zoals nu in deze coronacrisis. Het is goed om daar over na te denken, een beeld te vormen van welke opties je hebt en daarop verschillende strategieën te ontwikkelen. Dit denkproces geeft flexibiliteit en stelt in staat om snel en accuraat te handelen als er iets verandert. Ad hoc beslissingen zijn namelijk niet altijd de beste.

Scenario tools aanvragen

Nu denk je misschien: “De crisis is er al en ik heb nooit op die manier naar mijn onderneming gekeken.” Het is nooit te laat om dat alsnog te doen! Uiteindelijk heeft niemand deze crisis zien aankomen. Kijk naar het voorbeeld van drie bedrijven in de evenementenbranche die hard getroffen werden door de coronacrisis en de handen ineen sloegen. Een verkoper van tenten voor evenementen, een textielservice en een verhuurder voor evenementen zijn een samenwerking aangegaan en produceren nu samen schermen voor de 1,5 meter samenleving. Dat is meebewegen met de crisis en zorgdragen voor het voortbestaan van de onderneming.

Ons denken oprekken
Scenarioplanning werd in 1967 als eerste door Shell gedaan: “Scenario’s rekken ons denken op en helpen ons cruciale keuzes te maken.” Denken in scenario’s, in: “Wat zou er kunnen gebeuren?”, is out of the box denken. Een goed vertrekpunt is, uit te gaan van het huidige businessmodel om zo een gemeenschappelijk vertrekpunt te creëren. Dit kun je onder andere doen met het Business Model Canvas. Dit model helpt om in kaart te brengen wie je strategische partners/leveranciers en klanten van de onderneming zijn en wat de kernactiviteiten en klantwaarden zijn. Maar ook: de distributiekanalen die je gebruikt, de kernbronnen die je nodig hebt om de klantwaarde te kunnen leveren en wat de kosten en opbrengsten zijn. Hiermee breng je je totale business in beeld zoals deze nu is, of zoals deze was voordat de coronacrisis toesloeg.

Niet denken in veiligheid …
Als je de huidige situatie in beeld hebt gebracht ga je over naar scenarioplanning. Bij scenarioplanning gaat het niet om een goede toekomst voorspelling. Het gaat om de verkenning van wat er in de toekomst mogelijk gaat plaatsvinden. Je denkt na over hoe jouw bedrijf in verschillende scenario’s mee kan bewegen op wereld die alsmaar veranderd en je producten en diensten aan kan passen op die situatie. Scenarioplanning dwingt je op een effectieve en gestructureerde manier na te denken over de toekomst. De meeste bedrijven zijn gewend in veiligheid te denken. In “gewone” tijden ben je als bedrijf bezig met het uitvoeren van je businessmodel, maar tijdens een crisis als je moet overleven, moet je veranderen of innoveren en dat is iets anders.

… maar denken in oplossingen
Om je te helpen in scenarioplanning is het Scenario Planning Canvas een handig hulpmiddel. Betrek hierbij personen vanuit verschillende afdelingen uit je organisatie. Zo krijg je een zo breed mogelijke input. Met het Scenario Planning Canvas borduur je voort op de basis van het Business Model Canvas. Vervolgens kijk je naar wat er verandert in het koopgedrag van je klanten. Welke behoeften hebben zij nu gekregen? En wat is het effect van deze veranderingen op ons business model?

Als je dit in beeld hebt gebracht, komt het denken in oplossingen. Dat is bij scenarioplanning belangrijk. Om het creatieve denken te stimuleren, helpt het om minder conventionele, veilige vragen te stellen. Bijvoorbeeld: Wat als we het sterkste punt in ons business model weg zouden laten? Of: Wat als we helemaal opnieuw zouden beginnen? Of: Wat is onze grootste bedreiging? Kunnen we daar een kans van maken?

Door dit proces van omdenken en in oplossingen denken, kom je tot nieuwe producten en diensten waarmee je aan blijft sluiten op de behoeften. 

Aan de slag? Download dan onze handige tools om je Business Model in kaart te brengen en over scenario's na te denken. 

Scenario tools aanvragen

Tamme.lr - website

Direct contact?
Tamme de Vries:
06-53941889
Stuur Tamme een e-mail

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website