• Home
 • Kennisartikelen
 • Samenwerking met andere bedrijven om innovatie en groei te bewerkstelligen, kans of bedreiging?
26
oktober
2021

Samenwerking met andere bedrijven om innovatie en groei te bewerkstelligen, kans of bedreiging?

agreement black business 943630Samenwerking met lokale partners uit dezelfde sector heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor familiebedrijven. Door persoonlijke en langdurige relaties zijn netwerken ontstaan waar familiebedrijven een voordeel mee hebben opgebouwd ten opzichte van niet-familiebedrijven. In de huidige tijd waarin innovatie en nationale grenzen economisch vervagen, lijkt het alsof deze netwerken hun waarde beginnen te verliezen. Hoe zorg je dan als bedrijf dat je blijft innoveren en groeien?

Groei en innovatie door samenwerken of overnames
Door nieuwe relaties of zelfs samenwerkingen aan te gaan met aanvullende organisaties, waarbij innovatie en techniek gecombineerd worden, kom je tot nieuwe ideeën en producten. Dit geeft potentie tot verdere groei, bij hoge innovatie zelfs op globaal niveau. Een angst die veel familiebedrijven hebben om samenwerkingen aan te gaan, is dat ze hun autonomie en controle kwijt te raken. Het is zeker belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Tegelijkertijd zou het zonde zijn om kansen te laten liggen: relaties met andere bedrijven leveren een voordeel. Vertrouwen is daarbij een cruciaal onderdeel.

Een andere manier om innovatie en groei te bewerkstelligen, is het aankopen van bedrijven. Hierdoor worden ook schaalvoordelen gerealiseerd en krijgen bedrijven toegang tot innovaties van de overgenomen bedrijven. Er komt echter wel wat bij kijken om een bedrijf of meerdere bedrijven aan te kopen. Denk aan de financiële middelen die benodigd zijn voor de aankoop of aan verschillende culturen die in de verschillende bedrijven aanwezig kunnen zijn. Een alternatief zou een samenwerkingsverband of joint venture kunnen zijn, hierbij zijn de risico’s en kosten aanzienlijk minder, tegelijk werkt het wel innovatie in de hand.

Traditioneel en innovatief
Hoewel familiebedrijven soms wel eens een traditioneel imago kunnen hebben, zijn het vaak juist innovatieve bedrijven. Maar door de groeiende rol van technologie zal innovatie op een nog hoger tempo plaats gaan vinden en wordt het lastiger om bij te blijven.

De volgende generatie bedrijfsopvolgers geven aan dat samenwerking kansen biedt om het familiebedrijf te laten groeien. Met name op het gebied van digitale innovatie valt er voor familiebedrijven nog flink winst te boeken op het gebied van samenwerkingen. Veel familiebedrijven hebben nog geen digitale strategie. Door samenwerkingen aan te gaan, kunnen er sneller verbeteringen worden doorgevoerd. Huidige processen kunnen omgezet worden naar nieuwe systemen waardoor kostenbesparingen doorgevoerd kunnen worden. Er kunnen nieuwe inkomstenbronnen aangeboord worden en het innovatieve werkklimaat trekt jong talent aan.

Er ligt dus een mooie uitdaging voor familiebedrijven om juist naar buiten gericht te zijn en te profiteren van veranderingen in de wereld om hen heen.

Strategieontwikkeling geeft inzicht
Binnen familiebedrijven zijn de familiecultuur en – tradities belangrijk. Vertrouwen, loyaliteit en duurzame relaties zijn essentieel om te behouden. Om te onderzoeken of een dergelijke vorm van samenwerking, het aankopen van bedrijven of een joint venture passend is, is het belangrijk om dit vooraf goed te onderzoeken. Vragen als: Hoe maken we de samenwerking duurzaam? Wat is een businessmodel waarin de voordelen en bijdragen evenredig verdeeld zijn? Hoe werken goed bestuur en risicomanagement in deze samenwerking? Hoe sluiten de culturen van de verschillende organisaties op elkaar aan?, moeten goed onderzocht worden.

Wil jij ook weten of samenwerken, aankoop of joint venture past bij jouw organisatie? ProMissie is specialist in familiebedrijven en begeleidt onder andere in strategieontwikkeling en aan- en verkoop van bedrijven. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Piet Spruijtenburg
Partner/Senior-adviseur

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website