06
december
2018

Bedrijfsbezoek Aldowa Rotterdam

Social Media 03Al je medewerkers een eigen sleutel van je fabriek geven. De medewerkers uit de werkplaats hun eigen machine laten aanschaffen. Welke ondernemer doet dat? Dat deden de kersverse directeuren Allard Droste en Jan Boom van Aldowa toen ze 13 jaar geleden het stokje over namen van de vorige eigenaren.


Aldowa
Donderdag 29 november waren we samen met een aantal familiebedrijven te gast bij Aldowa in Rotterdam. Daar vertelden ze over de transformatie in aansturing die het bedrijf heeft doorgemaakt. Aldowa (www.aldowa.nl) is specialist in de engineering, productie en montage van metalen en composieten gevelbekleding. Het bedrijf heeft meegewerkt aan spraakmakende ontwerpen zoals de Markthal in Rotterdam en het Centraal Station in Rotterdam en in Utrecht.

De middag bij Aldowa begon met een kijkje in de keuken door een rondleiding van de directeuren Allard en Jan. De beginperiode was geenszins rooskleurig. Het metaalbewerkingsbedrijf was hard toe aan een revisie, zowel uiterlijk als organisatorisch. “Alles wat je aanraakte ging kapot, van printer tot schakelaar” volgens Allard. Medewerkers vroegen overal toestemming voor. Jan: “Ik zat in mijn kantoor en ze stonden in een rij om goedkeuring te vragen voor van alles en nog wat. Aan mijn eigen werk kwam ik niet toe.”

Transformatie
Door de jaren heen is Aldowa getransformeerd van sterk hiërarchisch en directief naar zelfsturend en organisch. Medewerkers zijn eigenaar van hun eigen projecten, schrijven hun eigen offerte en bewaken hun eigen begroting én … ze zijn nu in de fase dat ze medewerkers laten nadenken over de hoogte van hun eigen salaris. Deze cultuuromslag heeft uiteindelijk geresulteerd in een verlaging van het ziekteverzuim van rond de 7% naar 2% en een omzet die groeide van 2,5 naar 16 miljoen. En nog belangrijker: naar een bedrijf waarin medewerkers zich op hun plek en gezien voelen.

Semco in de polder
Deze managementmethode is gebaseerd op de methode van Semco, een Braziliaans bedrijf dat al in de jaren 80 een grote transformatie onderging vanuit de noodzaak om te overleven. In tegenstelling tot de meeste bedrijven, kiezen en evalueren medewerkers bij deze methode hun leidinggevenden, zijn er geen vaste werktijden en hebben ze werknemers aan het denken gezet hoe ze hun eigen salaris kunnen bepalen. Allard Droste heeft zijn ervaringen met deze methodiek beschreven in zijn boek “Semco in de polder”.

Het interessante bedrijfsbezoek gaf veel inspiratie om tijdens de aansluitende borrel, verzorgd door Fesi Catering, in gesprek te gaan en na te denken over de toepassingsmogelijkheden binnen de eigen organisaties.

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website. klik hier voor de Privacy statement