• Home
 • Nieuws
 • Emotie en communicatie in het familiebedrijf
18
oktober
2018

Emotie en communicatie in het familiebedrijf

20180920 foto 1 Blauwzaam den HartogWoensdag 19 september 2018 vond er een bijeenkomst plaats van de Werkgroep Familiebedrijven van Blauwzaam. Ditmaal was de Werkgroep te gast bij Den Hartog BV in Groot Ammers. Het thema van de avond was “Emotie en communicatie in het familiebedrijf”. Spreker van de avond, Marnix van Bruggen, zette de deelnemers stil bij het feit dat overdracht binnen familiebedrijven niet altijd vanzelfsprekend verloopt en dat communicatie hierin een sleutelrol speelt.

Complexiteit van communicatie in het familiebedrijf
Vanuit zijn kennis en ervaring als contextueel adviseur in familiebedrijven maakte hij inzichtelijk wat de communicatie in een familiebedrijf nou precies zo complex maakt. Loyaliteit en erkenning spelen daarin een belangrijke rol. Heeft de overdrager wel gezien dat het kind alles op alles heeft gezet om het bedrijf voort te zetten? Heeft de zoon erkenning gekregen dat hij zijn eigen dromen opzij heeft gezet om in de zaak te komen? Daarnaast speelt mee dat de opvolger vol energie en ambitie wil opbouwen terwijl de overdrager met afnemende energie maar met veel kennis en ervaring vaak meer afwachtende is. Als er niet gecommuniceerd wordt over deze, mogelijk tegenstrijdige, belangen, kan dat een bron van conflict worden. Marnix' duidelijke verhaal gaf handvatten om begrip voor elkaar op te brengen en te snappen hoe je in verbinding komt met elkaar.   

De avond bracht veel herkenning bij de deelnemers en de vragen waarmee iedereen naar huis ging, gaven input om de relaties binnen het familiebedrijf met een frisse blik tegemoet te treden.

ProMissie Bedrijfsoverdracht
ProMissie is sinds 2014 betrokken bij de  werkgroep familiebedrijven van Stichting Blauwzaam. De werkgroep wil een actieve bijdrage leveren aan het voortbestaan van familiebedrijven en daarmee aan de duurzame vitaliteit van de regio Alblasserwaard/Vijfherenlanden.

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.