• Home
 • Nieuws
 • ProMissie ondertekend convenant Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
04
februari
2015

ProMissie ondertekend convenant Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Op woensdag 4 februari is de derde bijeenkomst gehouden van het initiatief "De Noordwest Veluwe verduurzaamt". Initiatiefnemer is Will2Sustain (W2S), een adviesbureau in duurzaam ondernemen, gevestigd in Oldebroek. De bijeenkomst werd gehouden op een prachtige locatie, namelijk bij Natuurlijk Goed aan de Winterdijk, Oosterwolde.

De bijeenkomst werd bijgewoond door 20 mensen, en in totaal 19 organisaties uit de gemeenten Oldebroek en Elburg hebben het MVO convenant ondertekend. Dit met het doel om samen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de regio.

De bijeenkomst werd bijgewoond door bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden uit de regio. Geert Jan Prins, oprichter W2S, trapte af en vervolgens werden er twee inspirerende presentaties gehouden. Hubald van Ark van Rabobank Noord Veluwe presenteerde de uitkomsten van het duurzaamheidsonderzoek dat de Rabobank heeft laten uitvoeren voor de regio Noord Veluwe. De uitkomsten van deze studie geven een helder beeld van de sterke en zwakke punten van de regio vanuit het duurzaamheidperspectief. De kracht van de regio Noord Veluwe zit o.m. in de hechtheid van de gemeenschap, de grote maatschappelijke betrokkenheid en de natuurlijke omgeving. De regio loopt economisch wat minder hard en loopt ook niet voorop qua innovaties, dat terwijl er juist vanuit de aandacht voor verduurzaming veel interessante fondsen en subsidies zijn om duurzame innovaties te bevorderen. Onze regio zou daar meer van kunnen profiteren.   

De tweede presentatie werd gehouden door Piet Spruijtenburg, oud voorzitter van Stichting Blauwzaam (Blauwzaam) en partner van ProMissie, een adviesbureau gespecialiseerd in overdrachtvraagstukken bij familiebedrijven. Blauwzaam is een vijftal jaren geleden op een soortgelijke manier ontstaan als nu het initiatief de Noordwest Veluwe Verduurzaamt, maar dan in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De heer Spruijtenburg deelde hoe Blauwzaam was ontstaan en met welke visie, missie en doelen. De resultaten liegen er ook niet om, met o.m. zo’n 130 bedrijven die actief bezig zijn hun energieverbruik te verminderen. Het initiatief raakt ook aan andere duurzaamheidaspecten, waaronder een initiatief om bermen in het gebied te beplanten met bloemen. Ook deelde hij de knelpunten waar je als initiatief tegenaan loopt. Wat vooral belangrijk is met duurzaam ondernemen is dat je er plezier in hebt, anders houd je het niet vol.

Deze presentaties vormden een mooie aanloop naar het formele moment van de ondertekening van het convenant. De aanwezige organisaties gaven aan dat ze geïnspireerd waren en aan de slag willen! Het convenant is door 18 organisaties ondertekend, te weten: HulstFlier Installateurs, Companjen Constructies, Veluwenkamp, Regio Noord-Veluwe, Spronk Grond-, Weg- en Waterbouw, Jan Bakker, Prins Bouw, Vrijzon, T. Pater Groep, Bagger en Waterwerken Oosterwolde (BWO), Fruittuin Verbeek, Gemeente Oldebroek, Stichting Present Oldebroek, Natuurlijk Goed, Rabobank Noord Veluwe, Van Werven, ProMissie en Will2Sustain. De deelnemers zullen allen een inventarisatie maken van hoe zij nu scoren op MVO en vervolgens doelstellingen opstellen om actief hun bedrijfsvoering te verduurzamen. De resultaten worden onderling gedeeld en besproken.

De volgende bijeenkomst zal in september worden gehouden bij Companjen Constructies in Wezep dit om, zoals één van de deelnemers stelde: ‘Het zou mooi zijn als we van elkaar kunnen leren, want sommigen zijn al veel verder dan anderen. Ik zou graag willen leren wat de anderen al doen, zodat ik weet waar ik naar toe kan.” De MVO nulmeting zal gezamenlijk gedaan worden tijdens een werksessie bij Prins Bouw in ’t Harde.

We hopen dat het initiatief, net als Blauwzaam, een breed draagvlak gaat krijgen in de regio en dat er in 2016 een tweede convenant mag komen. Sneller mag ook!  

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.