• Home
 • Nieuws
 • Reünie Leerwerktraject: Opvolger ontmoet opvolger
02
juli
2018

Reünie Leerwerktraject: Opvolger ontmoet opvolger

20180628 LWT reunie site1Het was weer een waardevolle ontmoeting tussen (potentiële) opvolgers en overdragers in het familiebedrijf. Donderdag 28 juni jl. hebben zij elkaar ontmoet op de reünie van het leerwerktraject voor jonge opvolgers in het familiebedrijf.

Deze reünie vond plaats bij het familiebedrijf Teus Vlot Diesel & Marine. Het begon met een rondleiding door dit mooie bedrijf, waarbij uitleg werd gegeven over het inbouwen, onderhouden, repareren en reviseren van dieselmotoren. Daarna vertelden Teus en Coralinde Vlot hun verhaal over de start en de groei van de onderneming.

Het familiebedrijf Teus Vlot
Teus Vlot is in 1992 het bedrijf gestart vanuit een kleine loods in Oud-Alblas. De eerste verdiensten werden geïnvesteerd in de onderneming. Het bedrijf groeide, wat in 1998 resulteerde in de bouw van nieuwe hallen en kantoren aan de Baanhoek te Sliedrecht. Daar hebben ze een eigen kade waar schepen kunnen aanleggen en hun verbouwing of hermotorisering kunnen laten doen. Teus zag kansen om de activiteiten van Teus Vlot Diesel Marine uit te breiden door diverse overnames te doen. Zo werd een elektrobedrijf en een verspaningsbedrijf overgenomen, waardoor ze dit specialistische werk in huis konden doen, en werd er een constructieloods gebouwd. In 2008 nam Teus een handelsmaatschappij over die wereldwijd motoren, generatorsets en onderdelen voor motoren verhandelt.

Het harde werken en de benodigde energie die nodig was om het bedrijf te laten groeien, had ook een keerzijde. Coralinde vertelt: “Vroeger als we op vakantie gingen, stonden we om 2 uur ’s middags klaar. Mijn vader moest dan nog ‘even’ iets regelen voor een klant. Uiteindelijk werd het 5 uur ’s middags voordat we weg konden.” Na een mooie, bijzondere gebeurtenis in 2009 in zijn gezinsleven, wilde Teus meer tijd besteden aan zijn gezin. Hij heeft daarom het directeurschap overgedragen aan zijn zoon Geert.

Na een aantal jaar begon het ondernemerschap toch weer te kriebelen bij Teus. Hij is niet meer werkzaam in de operationele gang van zaken, maar houdt hij zich bezig met strategische overnames die de onderneming tot een full service bedrijf maken.
Er zijn ook periodes geweest dat Teus niet wist of hij nog verder wilde met de onderneming. Hij heeft diverse aanbiedingen gehad om de onderneming te verkopen, maar dit voelde niet goed. Inmiddels werken er drie kinderen in het bedrijf. Teus: “Ik ben blij dat ik het destijds niet verkocht heb aan een derde. Nu hebben mijn kinderen de mogelijkheid om de onderneming voort te zetten.”

Is extern management in een familiebedrijf wenselijk?
Na het verhaal van Teus en Coralinde ging Adriaan Westerveld, adviseur bedrijfsoverdracht van ProMissie, in op het onderwerp extern management in een familiebedrijf. Wat is het belang van een externe manager in een familiebedrijf? Waar moet een externe manager in een familiebedrijf aan voldoen? Wat zijn de geboden van de familie bij extern management? Familiebedrijven zijn bijzonder aangezien de familie een enorme invloed heeft op het bedrijf. Soms worden er niet altijd even rationele keuzes gemaakt in de ogen van een buitenstaander. Soms kiest men onbewust dat de familie belangrijker is dan de onderneming. Een extern manager moet hier mee om kunnen gaan en respect hebben voor deze familiecultuur en beslissingen. Aan de andere kant moet de familie ook ruimte geven aan de externe manager om zijn visie te kunnen uiten. Een externe manager kan een goede aanvulling zijn, voorals als de organisatie groter groeit en een opvolger niet alle kennis in huis heeft op de verschillende gebieden (zoals aansturing, financieel management, strategisch management). Aansluitend werd er door de aanwezigen gediscussieerd over voors en tegens van extern management in het familiebedrijf.

Deze middag werd afgesloten in het avondzonnetje onder het genot van een hapje en een drankje van de snackkar. We kijken terug op een geslaagde middag.

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.