• Home
  • Nieuws
  • Verslag kennisbijeenkomst 'Welke strategie past bij een duurzaam familiebedrijf?'
12
juni
2015

Verslag kennisbijeenkomst 'Welke strategie past bij een duurzaam familiebedrijf?'

Op woensdag 10 juni 2015 heeft de werkgroep familiebedrijven van Stichting Blauwzaam een inspirerende kennissessie gegeven.
Thema van deze middag/avond was: Welke strategie past bij een duurzaam familiebedrijf? We waren deze keer te gast bij de familie Korevaar van de Korevaar Groep in Langerak.  

In de inleiding is met name ingezoomd op het belang van het familiebedrijf voor de regio, waarbij ook de doelstellingen van BlauwZaam en specifiek de doelstellingen van de werkgroep werden benoemd. Hierbij werd ook stilgestaan bij de verbinding van het verleden met de toekomst. Welke ontwikkelingen zien we gebeuren op het gebied van innovatie (3D-printing, zelfsturende trucks), nieuwe distributiekanalen (webshops, pakketbezorging via drones), nieuwe diensten op het gebied van beleven (Airbnb, Uber)? Hoe kunnen we als regionale familiebedrijven dit “anders en beter” doen of moeten we hierin mee? Staan we open voor: klantenfocus, resultaatgerichtheid, leiderschap en consistente strategie, ontwikkeling van medewerkers, continu leren, innoveren en verbeteren, procesmatig handelen en ontwikkelen van partners? Nemen we even de tijd om vanuit de hectiek en de “waan van de dag” naar onze veranderende omgeving te kijken?  

Proces Korevaar Groep
Vervolgens heeft Arie Korevaar van de Korevaar Groep ons meegenomen in het proces waar zijn bedrijf doorheen is gegaan. Welke strategische keuzes hij heeft moeten maken om te komen waar hij nu is. Het afstoten van een bedrijfstak, het aangaan van een strategisch partnerschap met een derde om groter te worden en hoe het veranderend economisch klimaat hier zijn invloed op heeft gehad en hoe hij hiermee om is gegaan. Mooi om te zien hoe hij ook tijd maakt om kleine kinderen bewust te maken van het nut van afvalscheiding door ze, door middel van een rondleiding vanuit school, een kijkje te geven in het bedrijf. Door ze op jonge leeftijd al te laten zien hoe groot de afvalberg is en hoe de afvalverwerking gaat, hopen we dat ze zich bewust worden om verantwoord met afval ten opzichte van de wereld om te gaan.  

Business Model Canvas
In het laatste gedeelte van de kennissessie heeft Tamme de Vries de deelnemers meegenomen in het Business Canvas Model. Dit model is een hulpmiddel om je organisatie in beeld te brengen en je strategie te bepalen voor de toekomst. De deelnemers zijn in drie groepjes uiteengegaan om interactief met dit model aan de slag te gaan. Vragen die onder andere aan het bod kwamen met het Business Canvas Model: Weten we wat onze “toekomstige” klant wil en welke bijdrage wij leveren? Wat doen onze concurrenten?  

Dit model kan natuurlijk ingezet worden binnen elke onderneming. We zien echter dat binnen familiebedrijven het lastig is het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. Familiebedrijven hebben de neiging om langer dan gemiddeld vast te houden aan het verleden. We hopen dan ook dat deze sessie een extra stimulans is om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

We kunnen terugkijken op een inspirerende, interactieve bijeenkomst, waarbij de deelnemers met name de kennisoverdracht en het netwerken met collega’s uit medefamiliebedrijven hoog waardeerden. Onder het genot van een goed verzorgd hapje en drankje werd er nog gezellig nagepraat over dit onderwerp.  

Symposium 'Waardecreatie'en waarderingen
Tijdens het symposium in oktober zal deze kennissessie zijn vervolg krijgen. We zullen dan ingaan op “waardecreatie” en waarderingen van ondernemingen. We hopen dan ook de deelnemers daar ook weer te verwelkomen.

Voor meer informatie over BlauwZaam-Werkgroep familiebedrijven klik hier

Piet Spruijtenburg & Tamme de Vries van ProMissie zijn actief betrokken bij Stichting Blauwzaam.

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

    • Onze vestigingen

      Stationsweg 35, Sliedrecht

      Dorpsstraat 92 Bunschoten

      Herenstraat 52 Rhenen

      Graaf Florisweg 135 Gouda

      Contact: 085-8771690
      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
      Contactpagina

    • Volg ons

      Neem contact met ons op

Button website