Pieter-Jan, DGA: “Ik vond het een leerzaam traject”

Pieter-Jan de Winter, directeur van de Nationale Bomenbank nam in 2012 branchegenoot Kuppen Boomverzorging over. Pieter-Jan: “ProMissie heeft oog voor de menselijke kant, zonder zakelijke grenzen uit het oog te verliezen.” De Nationale Bomenbank is specialist op het gebied van het verplanten van bomen, het uitvoeren van groeiplaatsverbetering en boomtechnisch advies. Grote opdrachtgevers zijn met name gemeenten en woningbouwverenigingen. Het overnameproces werd begeleid door Piet Spruijtenburg van ProMissie.

bomenbank 1Groene genen
“Mijn vader werkte bij een groenvoorzieningsbedrijf dat was opgericht door mijn oom”, vertelt Pieter-Jan. “Toen er in de jaren 70 veel nieuwe wijken werden gebouwd groeide de vraag naar boom verplanting. Mijn vader en oom startte daarom in 1972 de Nationale Bomenbank, en richtte zich voornamelijk op deze markt.” Waar zijn broers weinig interesse hadden voor het groenvak werkte Pieter-Jan als kind al graag in de tuin. Op latere leeftijd ging hij naar de tuinbouwschool. Toch besloot Pieter-Jan in de eerste instantie een andere weg in te slaan dan zijn vader. Pieter-Jan vertelt hierover: “Als kind ga je natuurlijk niet bij het bedrijf van je vader werken. Na mijn opleiding kwam ik in eerste instantie terecht bij een adviesbureau. Helaas bleek daar te weinig werk te zijn om me in dienst te houden. Toen ik solliciteerde bij een concurrerend bedrijf in groenvoorziening vroeg mijn vader me om bij zijn bedrijf te komen werken.” Pieter-Jan begon zijn carrière bij de Bomenbank als werkvoorbereider en groeide langzamerhand door totdat hij in 2008 directeur werd. Enkele jaren later werd het bedrijf aan hem overgedragen.

Aankoopproces
De afgelopen jaren is de Nationale Bomenbank flink gegroeid. Nieuwe kansen op de markt worden gesignaleerd en benut. Zo raakte Pieter-Jan in 2012 in gesprek met de directeur van Kuppen Boomverzorging, een bedrijf dat onder andere specialist is in plaagmanagement. Beide directeuren besloten dat het in ieders belang was een samenwerking aan te gaan waarbij Kuppen Boomverzorging door de Nationale Bomenbank zou worden overgenomen. Pieter-Jan: “Aangezien ik geen ervaring heb met aankoopprocessen schakelde ik Piet Spruijtenburg van ProMissie in als adviseur. Piet kende ik al jaren, want hij werkte eerder voor het bedrijf van mijn oom. Samen hebben we de onderhandelingen gevoerd. Het was een heel integer proces. Dat is belangrijk, want ik vind dat een overname een eerlijke deal moet zijn voor beide partijen. Piet is daar goed in. Zijn benadering was erg mensgericht, zonder zakelijke grenzen uit het oog te verliezen.”

bomenbank 2Leerzaam
Terugblikkend op de overname geeft Pieter-Jan aan tevreden te zijn. Pieter-Jan: “Het is op langer termijn niet meer haalbaar om landelijk dekkend te werken vanuit één locatie. Daarom waren we op zoek naar meerdere steunpunten. In Epe hebben we al een steunpunt, maar dankzij de overname is ook Mill een belangrijk steunpunt geworden. Bovendien vullen we elkaar als bedrijven goed aan.” “Ik vond het overname proces zelf ook erg leerzaam. Piet was bereid zijn kennis over te dragen en dat vond ik heel interessant. Ik merkte dat hij zich echt kon inleven in zowel de kopende als verkopende partij. Hierdoor zijn de onderhandelingen op een prettige manier verlopen.”

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website