Rick, ondernemer: “Er zijn maar weinig bedrijven die een succesvolle doorstart maken”

 meubelspuiterij-Voor-foto.lrRick heeft met hulp van ProMissie een succesvolle doorstart gemaakt met zijn meubelspuiterij. Rick: “Uiteindelijk is alles volgens plan uitgevoerd en gelukt. Nu is er rust en weet ik weer waar ik aan toe ben.” Rick is ruim 10 jaar eigenaar van een meubelspuiterij. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het spuiten van keukens. Daarnaast worden ook stoelen, tafels, kastenwanden en zelfs desks voor televisieprogramma´s door de meubelspuiterij onder handen genomen. Rick's bedrijf werkt vooral in opdracht van interieurbouwers, maar ook particulieren kunnen bij hem terecht. De eerste jaren groeide de onderneming snel, maar in 2010 begon het tij te keren. Uiteindelijk schakelde Rick de hulp van ProMissie in.

Groei
Rick heeft jarenlang gewerkt als meubelspuiter binnen verschillende bedrijven voordat hij in 2002 besloot voor zichzelf te beginnen. Rick vertelt: “Ik hou ervan om dingen mooi te maken, maar was ook op zoek naar meer vrijheid binnen mijn werk. Vandaar de beslissing om mijn eigen meubelspuiterij te beginnen.” De eerste paar jaar groeide Rick's onderneming enorm, met een jaarlijkse verdubbeling van de omzet. De groei was zelfs zo groot dat hij zijn bedrijf verhuisde naar een groter pand. In deze periode vond de eerste ontmoeting plaats met Adriaan Westerveld, een van de specialisten van ProMissie. “Ik ontmoette Adriaan op een beurs en heb in de periode die daarop volgde vaak met hem gespard. Ook hielp hij bij het schrijven van een ondernemingsplan voor de uitbreiding van de meubelspuiterij. Toen de zaken weer normaliseerden nam het contact met ProMissie geleidelijk weer af.”

meubelspuiterij-na-foto.lrZwaar weer
Vanaf 2010 begon de omzet van de meubelspuiterij steeds verder te dalen en moest er extra geleend worden om het bedrijf overeind te houden. “Dit was het begin van zware periode”, zo vertelt Rick. “Niet alleen op zakelijk gebied, maar ook in mijn privé situatie is het een hele roerige tijd geweest. In een kort tijdbestek verloor ik mijn vader, die nauw betrokken was bij mijn zaak, en kreeg ik een dochtertje. Ondertussen had de boekhouder van het bedrijf de financiële zaken niet op orde, waardoor er beslag werd gelegd op mijn huis.” Toch lukte het Rick om, dankzij een strakke begroting en een enorme toewijding, het hoofd boven water te houden. Toen de omzet in 2012 nog verder daalde wist Rick dat het tijd was om hulp in te schakelen. Rick: “Ik heb ProMissie gebeld en gevraagd of zij samen met mij konden kijken wat er nog te redden viel.”

Doorstart
Samen met Adriaan Westerveld van ProMissie is gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart. Rick gaat verder: “Hij heeft me bijgestaan in de gesprekken met kandidaten voor de overname. Hij heeft uiteindelijk een geschikte investeerder gevonden die de meubelspuiterij heeft overgenomen.” Investeerder Hans vertelt: “Ik ken Adriaan via een gemeenschappelijk contact. Tijdens een gesprek met hem had ik aangegeven op zoek te zijn naar een interessant, bouw gerelateerd investeringsproject. Nog geen twee maanden later belde hij en vertelde me over de meubelspuiterij. Toen is het balletje gaan rollen. Na een aantal gesprekken heb ik het bedrijf overgenomen.” Naast het begeleiden van het overnameproces heeft ProMissie ondersteuning geboden bij de afwikkeling met de curator. Rick: “Adriaan heeft ontzettend geholpen met het op orde krijgen van de administratie voor de curator. Hij is slim en kan snel schakelen. Bovendien is het prettig dat je op ondernemersniveau met hem kunt communiceren. Het was heel fijn om hem tijdens dit proces naast me te hebben. Hij heeft me echt geholpen om de zaken weer overzichtelijk te krijgen. Bovendien voelde ik me door zijn bemiddelende rol erg gesteund. Hij kwam voor me op.”

Schone lei
Over de doorstart vertelt Rick: “De afgelopen periode was erg lastig, en het was moeilijk om alles weer op de rit te krijgen. Een doorstart betekende feitelijk de start van een nieuwe onderneming en dat was niet makkelijk. Ik heb echt moeten zoeken naar mijn nieuwe rol binnen het bedrijf.” Inmiddels gaat het de goede kant op met de meubelspuiterij. Hans: “De basis moet goed zijn. Dat betekent dat er goed spuitwerk geleverd moet worden voor een redelijke prijs. De kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden. We zijn nu met dat fundament bezig en dat werpt zijn vruchten af.” Ook Rick ziet dat de zaak steeds beter loopt. “Het afgelopen half jaar hebben we heel goed gedraaid, beter dan ooit tevoren. Dus al met al is het gewoon goed gelopen. Alles is volgens plan uitgevoerd en gelukt.” Dat het voorspoedige verloop van de doorstart niet vanzelfsprekend is beseft Rick maar al te goed. “Tijdens een gesprek met de curator werd me verteld dat er maar weinig bedrijven zijn waarbij dat lukt.”

Toekomst
Hans hoopt dat hij van de meubelspuiterij een stabiele onderneming kan maken, en Rick de juiste handvatten kan geven om de zaak succesvol draaiende te houden, zo vertelt hij. “Ik wilde niet alleen kapitaalverschaffer zijn, maar ook echt wat inbrengen. Ik wil de zaken op orde krijgen en de meubelspuiterij hopelijk ooit weer overdragen aan Rick.” Rick is blij met de succesvolle voortzetting van zijn bedrijf. “Dankzij ProMissie hebben we een goede doorstart kunnen maken en ik ervaar dat als heel positief. Ik heb goede hoop dat ik de meubelspuiterij in de toekomst weer kan overnemen.”

Dit

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website