Paul: “Weet hoe je compagnon in elkaar zit. Anders blijf je dingen zien vanuit je eigen referentiekader.”

Hoe een conflict de relatie tussen compagnons verbeterde.

Conflict
Tamme: “Een paar jaar geleden kwam Hein bij mij met de vraag om een waardering op te stellen van het bedrijf. De eerste vraag die ik stelde was: Waarvoor heb je de waardering nodig? Waarop het antwoord luidde: Ik heb onenigheid met mijn compagnon en wil uit de onderneming stappen. Daarvoor wil ik weten wat het bedrijf waard is.”

We gaan even terug in de tijd. De onderneming waarover we spreken is in 1992 opgericht door twee neven. Begonnen met zijn tweeën vanuit de garage van neef Paul, gegroeid naar uiteindelijk een onderneming met ruim 100 medewerkers in dienst. In 1997 heeft men een bedrijf overgenomen in een naastgelegen plaats. Dat was het moment dat de onderneming zich ontwikkelde van een lokaal naar een regionaal bedrijf. Door de groei die de onderneming doormaakte, had de onderneming behoefte aan structuur. Het managementteam werd uitgebreid met een extra persoon die het middenkader heeft neergezet.

Verwijdering
De onderneming groeide verder en er kwamen meer managers binnen het bedrijf, echter met de komst van deze managers sloop er ook verwijdering tussen de twee directieleden in. Paul kon het niet met alle managers vinden en Hein neigde meer naar andere managers. Paul geeft aan: “Er ontstond kampvorming. In plaats van samen de onderneming te leiden, stonden we tegenover elkaar. Dit merkten de medewerkers in het bedrijf ook.”

“Op een gegeven moment escaleerde het zover tussen ons dat we alle opties op papier hebben gezet”, vervolgt Hein. “Verkoop ik mijn gedeelte in de onderneming helemaal? Of voor de helft? Deze opties hadden naar onze mening een kleine kans van slagen en zouden nadelig zijn voor de onderneming. Dus stelden we ons de vraag: Wat hebben nog wel om de samenwerking verder voort te zetten? En als we dan wel door willen, waar zou dat dan aan moeten voldoen om niet meer in de oude situatie te komen?”

Huwelijk
Tamme de Vries van ProMissie werd op dat moment als extern adviseur ingeschakeld om samen met de ondernemers te werken aan de uitgangspunten om weer samen verder te kunnen. Hein: “Over en weer zat oud zeer, dat moest eerst opgeruimd worden.” Binnen het managementteam werden veranderingen doorgevoerd. Maar bovenal werd er gewerkt door zowel Hein als Paul om elkaar beter te leren begrijpen. Tamme: “Bij samenwerkende ondernemers werkt het net als in een huwelijk. Je moet concessies doen en de ander accepteren zoals hij is.”

Voorwaarde voor het laten slagen van de verdere samenwerking was dat zowel Paul en Hein bereid waren om zichzelf kwetsbaar op te stellen en in zichzelf te investeren. Hein: “Je kwetsbaar opstellen en om hulp vragen, is niet iets wat we gewend zijn, zeker niet in onze regio. Maar het is juist zo belangrijk om inzicht te krijgen in vragen zoals: Wat zijn mijn mindere punten? Wat moet ik/moeten we verbeteren? Begrijp ik wat de ander zegt?”

Paul: “We hebben eerst samen een assessment gedaan. Dit gaf inzicht in mezelf en de ander. Nu begrijp ik beter hoe Hein in een bepaalde situatie reageert. Hierdoor is er begrip gekomen voor de verschillen van elkaar. Zo zijn weer naar elkaar gegroeid.”

“Vervolgens hebben we samen met Tamme onze ondernemersstrategie uitgezet en aandeelhoudersstrategie bepaald en vastgelegd. We hebben gezorgd dat we meer financieel inzicht hebben en hebben in gezamenlijk overleg met het managementteam ons beleidsplan gemaakt. Zo werken we meer aan onderlinge vervangbaarheid. Het geeft rust deze zaken op orde te hebben.”

Hein en Paul willen samenwerkende ondernemers het volgende advies meegeven:

Paul “Weet hoe je compagnon in elkaar zit. Anders blijf je dingen zien vanuit je eigen referentiekader.” Waarop Hein aanvult: “Je kan niet vroeg genoeg beginnen met je eigen ontwikkeling als ondernemer en ook als mens. Wat wil ik? Wat kan ik? En wat kan ik voor de organisatie en mijn compagnon betekenen? Laat je begeleiden door een extern adviseur om je eigen ontwikkeling als ondernemer en mens vorm te geven!”

In dit traject heeft Promissie duidelijk laten zien wat hun slogan inhoudt: “geloof in duurzame relaties” !

    • Onze vestigingen

      Stationsweg 35, Sliedrecht

      Dorpsstraat 92 Bunschoten

      Herenstraat 52 Rhenen

      Graaf Florisweg 135 Gouda

      Contact: 085-8771690
      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
      Contactpagina

    • Volg ons

      Neem contact met ons op

Button website