Joost, DGA: “Door professionalisering sterkere concurrentiepositie”

ProMissie staat het familiebedrijf ter zijde bij het versterken van de bedrijfsvoering en bij cruciale besluiten. Directeur-eigenaar Joost: “Dankzij ProMissie kunnen we goed sturen in de ontwikkelingen en lopen we vooruit op de zaken.” Joost nam in de jaren tachtig de leidende rol in het transportbedrijf over van zijn vader. De familieonderneming bestaat al meer dan 100 jaar en is gespecialiseerd in goederenafhandeling van zowel grote ketens als particuliere klanten: winkeldistributie, bezorging van meubels en keukens en het verhuizen van transportbedrijf-foto1particulieren en bedrijven. ProMissie heeft het logistieke bedrijf in eerste instantie geholpen om de administratie en managementinformatie te optimaliseren. Sindsdien adviseert ProMissie het familiebedrijf in strategie en bedrijfsvoering. Joost trekt op cruciale momenten graag samen op met ProMissie, zoals onder meer bij de uitkoop van zijn broers en de toetreding van een nieuwe, externe aandeelhouder. 

Overname van het familiebedrijf
“Het is nooit mijn ambitie geweest het bedrijf van mijn vader over te nemen”, blikt Joost terug. “Met mijn technische achtergrond werkte ik in eerste instantie als monteur in het familiebedrijf. De bedrijfsvoering liet ik liever over aan mijn vader en broers.” Toch werd Joost in de loop van de jaren tachtig steeds meer betrokken bij het transportbedrijf. Hij vertelt hierover: “Tijdens de economische crisis van de jaren tachtig raakten we een aantal toonaangevende klanten kwijt. Juist in deze periode werd mijn vader ernstig ziek. In het belang van de voortzetting van het bedrijf moesten er snel belangrijke keuzes gemaakt worden. Op mijn initiatief is er toen een team samengesteld met wie mijn broers en ik dag en nacht doorwerkte, ook op zaterdag, om de boel weer op de rit te krijgen.” Deze doelgerichte aanpak wierp al snel zijn vruchten af. Binnen een half jaar was de continuïteit binnen het bedrijf terug. “Toen mijn vader stierf was er dan ook geen enkele discussie over de opvolging tussen mij en mijn broers. Ik was inmiddels de entrepreneur en werd daardoor de nieuwe directeur van het bedrijf.”

transportbedrijf-auto-in-sloot.lrEen lastige sector
Inmiddels is Joost bijna dertig jaar directeur van de logistieke onderneming. In deze periode zag Joost de omzet van zijn bedrijf meedeinen op de golven van de economie. Joost: “De transportsector staat in directe verbinding met de wereldeconomie. Als de economie krimpt voel je dat meteen. Bovendien zijn er in deze sector veel hobbyisten met een vrachtauto voor de deur die hun diensten voor een lage prijs aanbieden. Dat maakt dit werk lastig.” Ook intern lagen de zaken niet altijd even makkelijk, geeft Joost toe: “Er zijn periodes geweest waarin er onenigheid was met mijn broers, die ook aandeelhouder waren binnen het bedrijf. Dat was soms best moeilijk. Sinds de aandelen met begeleiding van Adriaan Westerveld, de adviseur van ProMissie, verkocht zijn aan mijn huidige compagnon, zijn de zaken wat meer tot rust gekomen.”

Overzicht en strategie
Joost: “ProMissie heeft ons allereerst geholpen de administratie te stroomlijnen. Sindsdien hebben we heldere managementinformatie waardoor we nu goed kunnen sturen in de ontwikkelingen.” Vervolgens heeft ProMissie de uitkoop van twee aandeelhouders (broers) begeleid, gevolgd door de toetreding van een nieuwe, externe aandeelhouder. Dit werd gecombineerd met het herstructureren van de bedrijvenstructuur. Zo breidde de ondersteuning van ProMissie zich geleidelijk uit naar compleet ondernemersadvies. Joost: “Inmiddels werk ik ruim vier jaar samen met Adriaan. Hij is betrokken geweest bij een reorganisatie van mijn onderneming en hij denkt mee over bedrijfsprocessen en strategie. Sinds de komst van ProMissie is het niveau van professionaliteit binnen mijn onderneming gestegen. Daardoor hebben we een sterkere concurrentiepositie. Waar ik vroeger alles aanpakte, helpt ProMissie me om te handelen vanuit strategie.”

Anticiperen op de toekomst
Joost is erg tevreden met de hulp van ProMissie, zo zegt hij zelf. “Westerveld kan goed anticiperen op de behoefte van het bedrijf en heeft het vermogen situaties goed in te schatten. Hij helpt ons om met weinig kosten nieuwe kanalen en technieken in te zetten, bijvoorbeeld op het gebied van automatisering, maar ook op commercieel vlak.” Wat dat betreft is Joost onder de indruk van de brede expertise binnen ProMissie en het netwerk van specialisten waarmee ProMissie samenwerkt. En, zo voegt Joost er tot slot aan toe: “Adriaan kent de markt, hij kent ons inmiddels en kan de economische impact van beslissingen goed inschatten. Bovendien kan hij uitstekend adviseren. Hij is dan ook van grote waarde voor mijn bedrijf.”

 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website