Cursus Opvolgen in het Familiebedrijf

Download hier:
Folder cursus Opvolgen in het Familiebedrijf 

Om kennis te maken met onze cursus Opvolgen in het Familiebedrijf (voorheen leerwerktraject) organiseren wij een aantal keren per jaar gratis introlessen op donderdagmiddagen van 16.00 tot 18.00 uur. De eerstvolgende staat gepland voor donderdag 6 juni, donderdag 11 juli en donderdag 5 september  2024. Naar het aanmeldformulier.
Opgeven of meer informatie? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We vertellen je graag meer. 

Doe ik het? En zo ja, hoe?
Als kandidaat voor opvolging in een familiebedrijf sta je voor belangrijke keuzes en vragen:

 • Ga ik het doen, is het echt wat voor mij?
 • Waar sta ik, ben ik er al aan toe?
 • Wat komt er allemaal bij kijken?
 • Hoe kunnen we de opvolging het beste gaan regelen?

Met onze cursus Opvolgen in het Familiebedrijf krijg je antwoord op deze vragen en verdiepen wij je kennis en vaardigheden rond het opvolgingsproces. Dat maakt je een sterke gesprekspartner en dat helpt bij een gedegen overdracht. Je groeit er als het ware naartoe.

Programma opvolging en overdracht familiebedrijf
Daarom nemen wij met jou bewust de tijd voor de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf. Eén keer per maand is er van 16.00 tot 21.00 een interactieve workshop. Deze workshops worden verzorgd door de specialisten van ProMissie in samenwerking met deskundige gastsprekers. Het programma telt 10 bijeenkomsten die logisch op elkaar aansluiten:

 1. Het familiebedrijf: de context, de dynamiek, de bedrijfsopvolging
 2. Mijn positie: wie ben ik, waar sta ik, wat wil ik, vooral gericht op de lange termijn
 3. Bedrijfsoverdracht: wat daar allemaal bij komt kijken: menselijke, zakelijke en juridische aspecten
 4. Ondernemen: ondernemerschap, business planning, specifiek vertaald naar het familiebedrijf
 5. Geldzaken: financieel management, fiscaliteit, waarde, gericht op de actuele ontwikkelingen
 6. Het informele overdrachtsproces: relaties en waarden in het familiebedrijf
 7. Goed bestuur: uitblinken als familiebedrijf, maatschappelijk verantwoord ondernemen
 8. Bedrijfswaardering: waarde bij een overname
 9. Van generatie op generatie: verbinding van generaties, nu alweer nadenken over de ‘volgende opvolging’
 10. Hoe verder: persoonlijk opvolgingsplan: w.o. stappen in timing en versterking competenties

Training: Gericht op resultaat
Deze cursus Opvolgen in het Familiebedrijf is ontwikkeld voor jonge mensen waarvan de ouders een familiebedrijf met enige omvang (20-500 medewerkers) hebben. Deelnemers komen uit diverse branches, studeren nog of hebben al de nodige werkervaring binnen of buiten het familiebedrijf opgedaan. Als potentiële opvolger leer je tijdens de interactieve workshops ook van de ervaringen van andere deelnemers. Uiteraard zorgen wij voor een vertrouwde omgeving waarin persoonlijke en bedrijfsinformatie binnenskamers blijft.

Iedere workshop bestaat uit:

 • presentaties over theorie en praktijk rond het thema
 • individuele en groepsopdrachten
 • uitwisseling van kennis en ervaring met deelnemers
 • evaluatie huiswerkopdracht en readers
 • een gezamenlijk diner

Parallel aan dit traject kun je kiezen voor persoonlijke coaching. Dit kan zowel voor de (potentiële) opvolger(s) als de overdrager(s). Na afloop van de complete cursus wordt een aantal terugkombijeenkomsten georganiseerd.

ProMissie gelooft in duurzame relaties
Bedrijfsoverdracht, dat doe je samen. Voor jongeren die open staan voor opvolging zijn er grote uitdagingen. Het opvolgingsproces gaat veel dieper dan juridische, fiscale of financiële zaken. Het gaat vooral om mensen, emoties, waarden en relaties, vertaald in een duurzame aanpak waarin alle aspecten van het familiebedrijf aan de orde komen. Dat is voor ProMissie dé drijfveer en motivatie geweest om deze leergang te ontwikkelen. Wij geloven in ‘samen’ en willen in die 10 maanden dergelijke duurzame relaties creëren en versterken.

In onderstaand filmpje vertelt deelnemer Twan wat hij van de cursus vindt. 

En in dit artikel, lees je hoe deelnemers Guus en Wessel het traject ervaren hebben:
“Door het leerwerktraject kwam er meer begrip tussen mij en mijn vader en konden we samen in gesprek gaan,” vertelt Guus, opvolger in het familiebedrijf. “Het maakte mij er bewuster van dat het voor de overdrager lastig kan zijn om zijn levenswerk los te laten."

Je deelname
De toelating tot de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf vindt plaats op basis van een intakegesprek. De bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in Nederland. De groepsgrootte is ca. 15 deelnemers. Kosten: € 2.950,- voor de complete leergang. Deze kosten zijn inclusief diners, exclusief BTW. Je ontvangt 10% korting bij gelijktijdige deelname van twee deelnemers uit hetzelfde familiebedrijf. Informeer naar de andere kortings- en subsidiemogelijkheden bij je branche- of werkgeversorganisatie.

Om kennis te maken met de cursus organiseren wij een aantal keren per jaar gratis introlessen op donderdagmiddagen van 16.00 tot 18.00 uur. De eerstvolgende staat gepland voor donderdag 6 juni, donderdag 11 juli en donderdag 5 september 2024. Naar het aanmeldformulier.
Opgeven of meer informatie? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We vertellen je graag meer. 

Folder cursus Opvolgen in het Familiebedrijf  
e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website