06
mei
2020

Van normaal naar abnormaal….

adviseurs werken met klantenWat een bijzondere en ook heftige tijd voor veel mensen in de wereld, zeker gezien vanuit verschillende perspectieven. Van zekerheid naar onzekerheid: wat eerst normaal was is nu abnormaal. Van druk, druk naar…..? We hebben dit nog nooit in deze vorm meegemaakt, dus ervaring hebben we niet. We hebben wijsheid nodig, inzicht in moeilijke situaties waarbij het toekomstperspectief onzeker is en elke situatie en context verschillend is. Voor het ene (familie)bedrijf heeft deze crisis nagenoeg geen gevolgen terwijl voor een ander (familie)bedrijf deze crisis leidt of kan leiden tot de vraag “Bestaan we morgen nog?” In alle bescheidenheid en met respect voor ieders situatie en zeker voor ieders persoonlijke situatie wil ik vanuit mijn ervaring met crisissen uit het verleden jullie iets meegeven over wat je als ondernemer kunt of wellicht moet doen.

Kernwaarden
Juist in crisistijd is het belangrijk om de kernwaarden van het bedrijf zichtbaar te laten zijn in het beleid en de besluitvorming. In al onze begeleidingstrajecten van opvolgingsprocessen, maar ook bij strategiebepaling in bedrijven stellen wij eerst samen met de ondernemer de kernwaarden van het familiebedrijf vast. Waarom doen we dit? Wat willen we daarmee bereiken? Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden voor en van een organisatie. Kernwaarden zijn eigenlijk het ethisch kompas van een bedrijf, ze geven aan wat het bedrijf ten diepste nastreeft. Het is waar we ons aan vast houden in een lastige periode. Focus je bij het veranderen van koers dus nog steeds op de kernwaarden die zijn geformuleerd.
Een mooi voorbeeld van een kernwaarde bij een familiebedrijf in ons netwerk is betrouwbaarheid. In deze crisistijd kiest dit familiebedrijf er bewust voor om richting haar medewerkers een betrouwbare werkgever te zijn. Zo richten ze zich niet op hoe kunnen ze de arbeidskosten kunnen verminderen, maar kijken ze juist naar mogelijkheden. Hoe kunnen we onze medewerkers aan het werk houden en toch met een lagere opbrengst deze crisis goed doorkomen?

Handvatten voor een strategie aangepast aan de omstandigheden
Meer dan ooit is zichtbaar hoe de wereld ook economisch aan elkaar is verbonden, kijkend alleen al naar hoe het coronavirus zich razendsnel verspreid heeft en eigenlijk alle landen op de wereld getroffen heeft. Dat maakt ook dat het coronavirus eigenlijk voor iedereen een bedreiging is. Wat betreft gezondheid, maar ook in economisch opzicht. Hoe ga je met deze bedreiging om?

Het in kaart brengen van de (mogelijke) risico’s is voor elke ondernemer essentieel. Hoe ga je deze risico’s beperken, maar vervolgens ook kijken naar de kansen? Waar kun je op inzetten om toekomstbestendig te zijn?

Deze crisis dwingt ons om kritisch na te denken over onze producten/diensten. Sluit jouw dienstenassortiment nog aan op de huidige en de toekomstige behoefte? Zijn er nog andere samenwerkingsverbanden of netwerken die je in kunt zetten om jouw producten/diensten aan te bieden? En wellicht belangrijker nog: Wat is de impact op de directe omgeving van jullie bedrijf, de wereld waarin we leven en wat kan jullie bedrijf daaraan bijdragen?

Het Business Model Canvas is een mooi hulpmiddel om dit in kaart te brengen. Samen met je kernteam buiten de gebaande paden denken om risico’s te ondervangen en nieuwe kansen te vinden. Wil je ook weten hoe jouw kernwaarden en het Business Model Canvas in te zetten in deze tijd? In mijn volgende blog zal ik verder ingaan op het Business Model Canvas. Maar wil je nu al meer weten? Bel: 085 – 877 16 90 of kijk hier.

Tamme de Vries - ProMissie
Partner-Register Valuator

Tamme.lr - website

Direct contact?
Tamme de Vries:
06-53941889
Stuur Tamme een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website